Forum Vocalisten.nl
Start a New Topic 
Author
Comment
Tips voor auditie?

Hey,

Ik heb 16 maart a.s mijn allereerste auditie. En ik ben vreselijk zenuwachtig. Hebben jullie tips zodat de zenuwen niet op mijn stem slaan?
Het is een auditie voor een opleiding.

Re: Tips voor auditie?

hoi corrine,

als je niet vast zit aan speciaal repertoire, dan zou ik kiezen voor iets dat jou lekker ligt en dat je kwaliteiten goed naar voren brengt.
let erop dat je niet alleen met de cd meezingt, maar veel a capella. op die manier merk je of je het liedje goed beheerst. en uit je hoofd; dus ook daar aandacht aan besteden! denk dan ook alvast na over hoe je zou willen staan, hoe je over wilt komen, hoe je 't wilt aankondigen, etc.
zorg ervoor dat je weet in welke toonsoort je 'm fijn zingt, zodat je niet op de auditie te hoog of te laag inzet.

op die manier heb je wat zaken onder controle zodat je je daar geen zorgen om hoeft te maken. ademhalingsoefeningen zijn altijd fijn om te doen.
daarnaast kan je misschien kijken of je nog snel wat lesjes bij een zangdocent kunt krijgen, altijd fijn! die kan je wat concreter helpen met technische problemen, zodat je de zenuwen kunt beheersen.

zo maar wat tips, hopelijk komen er van de anderen ook nog wat!

Re: Tips voor auditie?

Ik zou ook inderdaad goed voorbereiden (=het halve werk) en misschien kun je de noten waar je moeite mee hebt of waar je steeds tegenaan kijkt proberen op een andere manier te doen. Hopelijk wordt dat ook gewaardeerd Doe wat ademhalingsoefeningen vooraf om een beetje meer relax te worden. Als je zenuwachtig bent, zit de ademhaling vaak te 'hoog'. Door 'laag' te ademen (buikademhaling) kun je ook wat meer ontspannen. Enjoy!

http://www.tkb-productions.nl/overmuziek/zangkunst/ademhalingstechniek.html

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Buikademhaling
Doel: Een rustige ademhaling is de basis van ontspanning. Ontspanning is weer nodig om goed te kunnen slapen. Blijf deze buikademhalingsoefening de komende weken doen totdat je merkt dat je niet meer na hoeft te denken om door je buik te ademen. Het gaat weer vanzelf.

Ademen is een levensvoorwaarde. Door te ademen vervoeren we zuurstof door ons lichaam en verwijderen we afvalstoffen, zoals koolzuur, door uit te ademen. Als je niet goed uitademt raak je de afvalstoffen maar voor een deel kwijt. Deze overgebleven afvalstoffen hopen zich in je lichaam op waardoor je vermoeid raakt en je levenslust afneemt. Als je opgewonden of angstig bent, heb je een ‘hoge’ ademhaling. Je ademt dan versneld in- en uit waardoor je voornamelijk de borstspieren en sleutelbeenderen gebruikt. Op deze manier moet je je veel inspannen en krijg je relatief weinig lucht. De buikademhaling is onze natuurlijke manier van ademen die weinig moeite kost en veel lucht oplevert.

Hoe adem jij? Gaat tijdens het inademen vooral je borstkas of je buik op en neer? Hieronder volgen tips voor een goede buikademhaling:
ga makkelijk zitten of liggen;
sluit je ogen;
leg nu je handen op je buik en voel hoe je buik op en neer gaat;
adem door je neus in en laat de buik opbollen; controleer met je handen of je buik uitzet en voel hoe makkelijk de lucht naar binnen stroomt; houd de lucht even vast en adem geleidelijk weer uit en voel met je hand je buik weer platter worden;
probeer nu langer uit te ademen dan in te ademen;
tel bij het in- en uitademen;
wacht even voordat je weer inademt;
herhaal deze oefening regelmatig.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Moet je ademhalen met je borstkas en schouders of met je buik? En waarom? (gesteld door Jade)
Ademhalen: eigenlijk sta ik er nooit bij stil hoe ik dat nou doe. Mensen halen ongeveer twaalf tot vijftien keer per minuut adem en we hoeven daar gelukkig niet over na te denken. Maar als je gaat letten op je ademhaling, merk je dat er wel verschillende manieren zijn om adem te halen. Welke van deze manieren kan je nou het beste gebruiken, en wanneer gebruik je dan de andere technieken?

Er zijn twee verschillende manieren om adem te halen, met je buik en met je borst.

De technieken
Bij borstademhaling trekken de spieren tussen je ribben samen. Door deze contractie gaat de borstkas omhoog en wordt groter, waardoor er lucht in de longen wordt gezogen. Tijdens het ademhalen kan je ook de borst naar voren en omhoog zien bewegen.

Bij buikademhaling gaat je middenrif naar beneden, zodat de ruimte in je borstholte groter wordt en er lucht in de longen gezogen wordt. Bij deze manier van ademhalen zet je buik een beetje uit, omdat je organen naar voren worden gedrukt.

Normaal gesproken gebruik je, wanneer je ontspannen bent, de buikademhaling. Bij inspanning daarentegen gebruik je vaak behalve je buikademhaling ook je borstademhaling, om zo een zo groot mogelijk longvolume te krijgen en zoveel mogelijk lucht in te ademen.

Borst- en buikademhaling met elkaar vergeleken
Er zijn een aantal verschillen tussen beide vormen van ademhaling.

Borstademhaling kost meer energie dan buikademhaling. Dit komt doordat je voor zowel het inademen als het uitademen spieren aan moet spannen, terwijl je bij buikademhaling alleen spieren aanspant tijdens het uitademen.
Bovendien werkt buikademhaling kalmerend en vermindert het stress. Wanneer je last hebt van stress of gespannen bent, ga je korter en minder diep ademhalen. Hierbij gebruik je vooral je borstademhaling. Wanneer je dan op buikademhaling over gaat, ga je vanzelf rustiger en ook dieper ademhalen. Hierdoor ga je je vanzelf ontspannen.

Over het algemaan is buikademhaling dus beter: het kost minder energie en werkt ontspannend. Tijdens het sporten is het wel belangrijk om ook je borstademhaling te gebruiken.

Re: Tips voor auditie?

Ga er in eerste instantie van uit dat een auditie GEEN veroordeling en zelfs geen beoordeling is. Het is een zoektocht. De mensen achter de tafel, of het nu voor een productie is of voor een opleiding, staan positief tegenover je als je binnenkomt. Zij hopen net zo hard als jij dat het goed gaat en dat jij diegene bent die ze zoeken om nog meer te leren/in een productie te laten spelen. En als je afgewezen wordt, is dat niet omdat je niet goed zou zijn, maar omdat jij niet datgene biedt wat ze zoeken. Het klinkt logisch, maar heel veel mensen zien een auditie toch als een soort beoordeling, waardoor ze extra nerveus worden. Zorg dat je goed voorbereid bent, zodat je zonder problemen de beste performance kunt geven die je in je hebt. Meer dan dat kun je nooit doen. Succes!

Ik geef overigens een workshop over auditie doen op 26 maart, maar dat is voor jou waarschijnlijk al te laat. Kijk op www.greg-baud.nl voor meer informatie.

Re: Tips voor auditie?

auditie tips
Pretentieuze attitude kan je best achterwege laten.
Niemand zit te wachten op mensen die denken het "al" te zijn. Niemand is perfect, en denk je zelf perfect te zijn... probeer eens te lopen op water!
Auditie? Maar je hebt geen ervaring noch een opleiding gehad? Je kan je kans wagen maar je zou beter eens goed overwegen om lessen te volgen, tenzij je 'denkt' een natuurtalent te zijn.
Een portfolio is een mapje/site...waar foto's van jezelf inzitten. Gebruik niet alleen kleuren foto's maar zie dat je ook een paar mooie zwart-wit foto's hebt. Niet alleen close-up foto's laten maken!! Probeer met verschillende fotografen te werken. Tear-sheets zijn gescheurde pagina's uit een magazine waar jij opstaat en zeer goed voor in een portfolio.
Ben je geselecteerd voor een auditie breng dan niet heel je supportersclub mee. Kom alleen (tenzij je minderjarig zou zijn). Bij een sollicitatiegesprek voor een andere job of een mondeling examen breng je ook niet heel uw familie mee.
Kom altijd STIPT op tijd op audities of opdrachten. Vertrek desnoods een paar uur te vroeg! Laatkomers worden NIET geapprecieerd. Kan je niet meer naar de auditie gaan, verwittig zo rap mogelijk! Niet de laatste minuten. Audities kunnen ook uitlopen.
Zorg dat je goed uitgeslapen bent!
Wacht geduldig af tot het jouw beurt is. Wachten is drievierde van je werk op een set/podium. Je wordt immers betaald om lang te wachten.
Moet je de auditie met een paar mensen afleggen. Ook al ken je die niet. Als er wordt gevraagd 'wie wil beginnen?' steek dan zeker je vinger op!
Wees altijd vriendelijk. Ook tegen de mensen in de wachtkamer. Geen rivaliteit gedoe. Je weet maar nooit wat voor nuttige connecties die mensen hebben. Praat met de andere mensen in de wachtzaal, zij zijn net als jij ook nerveus!
In de wachtkamer kun je kauwgum in je mond hebben om de stress te verbijten maar NIET tijdens de auditie, tenzij je auditie doet voor de rol van "Bella" de koe!
Pak een boek mee voor te lezen en een flesje water...je kunt je niet inbeelden hoeveel dorst je krijgt als je zenuwachtig bent. Nu maar hopen dat er toiletten in de buurt zijn...
Op een auditie kan je gevraagd worden om op voorhand een tekstje of een liedje vanbuiten te kennen. (hangt af waarvoor je auditie gaat doen, musical, film...) Zorg dat je zelfs in je slaap je tekst/liedje kan zeggen/zingen. Zorg dat je het niet de laatste 5 minuten vanbuiten leert. Als je op een auditie je tekst niet kent waarom zouden ze dan aannemen dat je het kent bij de opnames!? Ook al staat erbij dat je met je script mag spelen op de auditie, je staat altijd een streepje voor als je de tekst van buiten kent.
Soms ga je zelf voor een tekstje/liedje moeten zorgen. Neem niet het beste liedje/monoloog/tekstje dat je kunt vinden. Neem iets waar je in uitblinkt en waar je jezelf goed bij voelt.
Telkens je een leuk stukje tekst of monoloog vindt dat voor een auditie kan dienen, hou het bij en maak een verzamelmapje. De ene tekst is al beter voor een bepaalde auditie dan een ander.
Gebruik je stem! Leg intonatie in je stem als je je tekstje/monoloog opvoert. Gewoon een tekst opdrammen kan het kleinste kind, dus probeer de jury te boeien met je monoloog of breng antislaappillen mee.
Het is altijd handig als je op voorhand de karaktertrekken van je rol eens bekijkt.
Voor je een rol begint te oefenen vraag je, je eerst af:
Wie ben ik?
Waar ben ik?
Wat wil ik van die rol?
Waarom kan "ik" die rol neerzetten?
Hoe zal ik die rol neerzetten?
Er kan je gevraagd worden om een stukje te improviseren. (= een zelf verzonnen toneeltje/uitbeelding ter plekke, een niet ingestudeerde rol) Meestal zullen ze de inhoud zeggen waarover de improvisatie moet gaan. Soms heb je minder geluk en is het enige dat je te horen krijgt "start".
Vaak ga je ook iets "onnozels" moeten doen. Reageer er meteen op en blijf niet eerst 5 minuten met een mond vol tanden staan gapen. Zeg NOOIT ik weet het niet hoe. Gewoon DOEN is de boodschap! Vragen ze je een potje Yoghurt na te doen, denk dan 0.5 seconden er over na maar DOE binnen de 1 seconde dat verdomde potje yoghurt na! Zet je op je knieën maak een ronde van je armen en trek een raar gezicht. Wedden dat je geselecteerd bent voor de tweede auditieronde. Ze willen gewoon testen of je wel dingen durft.
Zie dat je klaar bent voor elke opdracht dat ze vragen uit te voeren. Een kat na doen, blaffen, een oud dametje...zie dat ze je niet klein krijgen door zo "onnozele" dingen te vragen. Reageer er op alsof het de normaalste zaak is dat je een kat of een hond na doet.
Meestal ga je jezelf moeten voorstellen aan de jury of de mensen wie de auditie afnemen. Vertel kort wat je ervaringen zijn, wat je toekomstplannen zijn (i.v.m. acteren, dansen, zingen...waar je auditie voor gaat doen) en wat je verwacht van de opdracht waar je auditie voor doet. Probeer ze er van te overtuigen dat jij de geschiktste persoon bent voor de opdracht. Begin met een originele zin. Gestamel en gestotter kan je best achterwege laten. Begin dus niet met eeuh...ik ben dus...euh. Probeer het thuis voor de spiegel te oefenen.
Vraag niet om iets opnieuw te doen, wees zeker van jezelf! Vloek niet als er iets fout gaat!
Gebruik de ruimte die je krijgt voor de auditie. Staat er een stoel in de weg, ga dan niet om de stoel heen draaien maar zet die aan de kant
Stelt de jury vragen, denk rustig na, maar blijf in hun ogen kijken. Begin vooral niet naar boven of naar je schoentippen te staren. Daar staat het antwoord er jammerlijk genoeg niet op. Wacht niet te lang met je antwoord. Desnoods zuig je dingen uit je dikke duim.
Stellen ze een vraag en je snapt het niet goed, vraag dan wat ze precies willen weten. Of herhaal de vraag met je eigen woorden om na te gaan of je de vraag wel juist hebt geïnterpreteerd.
Hou oogcontact. Veel mensen zitten naar alles en nog wat te kijken behalve de jury, dat is een voorbeeld van hoe het NIET moet
De jury bestaat meestal uit meerdere personen. Kijk dus niet constant naar dezelfde persoon. Kijk ze allemaal aan zoals een leerkracht zijn aandacht vestigt op heel de klas. Spreek tegen ze allemaal en negeer niemand. Mensen van de jury zijn (raar maar waar) ook maar mensen. Zij weten dat je zenuwachtig bent dus als je een klein foutje maakt is het heus geen ramp.
Je heupen laten wiegen van de ene kant naar de andere kant moet je doen op de buikdansles niet op een auditie, net zo min als met je haar spelen of met het touwtje van je trui. Kijk het gevaarte (de jury) recht in de ogen, sta met je beide voeten op de grond, tippen vooruit en handen losjes naast je lichaam.
Doe kleren aan waar je jezelf goed in voelt. Korte minirokjes en spannende truitjes zijn niet comfortabel voor improvisatieoefeningen.
Doe niet te veel make-up aan. Laat de mensen zien wie je bent. Verstop je dus niet achter lagen poeders, mascara, en oogschaduw.
Voor een jury staan is voor velen niet leuk. Maar laat het niet in het 100 lopen om daar als een sneltrein je ding te doen. Traag gaat ook en is stukken beter. Goed articuleren en luid genoeg! Als je denkt dat je luid genoeg spreekt, spreek dan nog maar wat luider.
Dit klinkt heel raar, maar ik zeg het toch. Zie jezelf als een product dat MOET verkocht worden.
Let op je ademhaling!! Een buikademhaling is veel beter dan een borstademhaling. Ook al voel je je hart in je keel kloppen en slaat hij soms een tel over, laat de jury zien dat je rustig bent.
Steek je gezicht niet weg achter los haar. De jury zou wel eens kunnen denken dat je wat te verbergen hebt. Is je haar toch los? Steek het dan achter je oren. Ook geen hoeden petten,...
Krijg je een script toegestuurd voor de auditie, probeer dan te weten te komen hoe je personage is waar je auditie voor gaat doen. Ben je 15 en doe je een auditie voor een rol van iemand van 13 jaar kom dan niet met een minirokje, hakjes en een handtasje af. Maar doe voorbeeld je haar in staartjes.
Na de auditie bedank je de jury voor hun tijd.
Vergeet niet te vragen wanneer je de uitslag kan verwachten. Als ze zeggen binnen de week te bellen, bel dan niet zelf de volgende dag. Als de week voorbij is wacht dan niet met bellen, bel en vertel hun (vriendelijk) dat er was afgesproken dat ze binnen de week zouden bellen.
Wijzen ze je af, raak dan niet in een dip. Het is meestal niet dat je slecht hebt gepresteerd op de auditie maar omdat je ze niet passend vinden voor de rol.
Word je terug gebeld na de auditie, voor de tweede ronde, draag dan dezelfde kleren zodat je makkelijker te herkennen bent.

Re: Tips voor auditie?

bovenstaande tip komen van www.auditieforum.eu